Er det en kunst at vælge det rigtige papir? Ja, på en måde, for kender vi ikke alle det, at få en brochure i hånden som er for lækker. Hvorfor er den lækker? Det er papiret.
Så tillad dig selv, at bruge tid på at finde frem til det rigtige papir. Hvor tykt skal det være (det hedder bulk) og hvad med farven, skal det være kridhvidt, blåhvidt eller skal det være mere tonet, æggeskalsfarvet?
Papir bliver lavet af træ som indeholder harpiks (i fagsprog lignin), harpiksen er med til at papiret bliver gult med tiden. Så hvis din tryksag skal holde længe, f.eks. en bog så sørg for at papiret er træfrit. Ja, det hedder det altså. Træfrit papir har ikke meget træ i sig, men andre fyldstoffer. Så her skal du vælge papir som er fremstillet med en kemisk træmasse som er uden lignin, ellers skal du bruge den mekanisk træmasse er med lignin, som det fleste bruger.
TIP! Gør brug af de muligheder, som allerede er indbygget i nogle af papirkvaliteterne. Nogle papirkvaliteter indeholder træsorten eukalyptus, det giver en fin balance i overfladen, som når der kommer tryk på, så ser der ud som om, der er små krystaller i papiret. En super fin effekt.
Hvis det bliver for tyndt kan du igennem papiret se dit artwork’s tekst og billeder. Så papiret skal have en høj opacitet, som betyder at papiret ikke er gennemsigtigt. Jo højere tal i opacitet jo bedre.
Tykkelsen på papiret, er med til at give dig en oplevelse af fylde/volumen, du kan med papiret sende signaler til sanserne. Du føler med fingerne, og dufter med næsen mere end du tror, det er ikke kun øjnene som modtager signalerne og er med til at beslutte, om du vil mere med den tryksag, du lige nu står med i hænderne.
Billeder af samme antal sider men med forskellige tykkelse papir (bulk):
Ret vildt hvor stor forskellen er, der er mange millimeter forskel på tykkelsen. Den tynde er 10 mm og den tykke er 21 mm, altså dobbelt så tyk bare ved at vælge en anden bulk, stadig samme gramvægt.
Der er forskellige udtryk i papiret som du endelige skal bruge, tillad dig selv at lære noget om papir – du giver dig selv og dine kunder en bedre start til at opnå endnu bedre tryksager. Dine kunder vil elske dig for det.
Hovedgrupper indenfor papir:
Inden for hver af disse hovedgrupper inden for papir findes en himmel med papirmuligheder, for ikke at tale om papir med struktur eller som er indfarvet. Der er intet som flot papir.
Få masser af inspiration fra mine Pinterest boards her, eller følg den fantastiske blogger “60-second Super-cool Fold of the Week”. Hun har lavet over 400 videoer og er en god inspirationskilde, se et par stykker og bliv imponeret over hvad papir kan.
60-second Super-cool Fold of the Week #302
60-second Super-cool Fold of the Week #211
Og ja, det behøver ikke være svært, du kan vælge en standard kvalitet, men får du så ikke også en standard tryksag?
Vil du gerne have mere ud af din tryksag, skal den skille sig ud fra mængden, ja – så er det hellere ikke nemt at vælge det rigtige papir. Der er for det første rigtig mange muligheder, så det kan være uoverskueligt, og hvordan sikre du, at når du har valgt, at du har valgt rigtigt.
Stil dig selv følgende spørgsmål:
1. Er det teksten eller billederne som er vigtig for modtageren af din tryksag?
Start med at finde ud af, om dit papir skal være blank, mat eller ubestrøget.
Mat og ubestrøget er mest læsevenligt, hvor blank er den kvalitet du skal vælge, når du ønsker at få det flotte farvespil frem i dine billeder.
2. Hvor tykt eller tyndt skal mit papir være?
Valg af tykkelsen på papiret kan være en hel opgave for sig, så her vil jeg anbefale at du søger professionel hjælp hos din trykker eller hos en tryksagsekspert/uvildig tryksagsekspert.
Du kan nemlig risikere at vælge et papir, som er for tyndt, hvilket gør at trykfarven kan ses igennem papiret og noget af din tekst bliver derfor svær at læse.
Som guidelines kan jeg anbefale dig at bruge 300 gr. til visitkort, 200-250 gr. til produktblad, og 130-150 gr. til plakater og flyers.
3. Skal min tryksag bruges i mere end 24 timer?
Er din tryksag information med kort levetid så vælg ikke at bruge for mange penge på papiret. I stedet vis at du er miljøbevidst og laver bæredygtige tryksager. Det gør du ved at vælge at sætte miljømærke på eller skriv en linje i 8 pkt. som informerer om, at du har valgt et papir som er certificeret og kan genbruges.
4. Hvornår skal jeg vælge det dyre papir? Og hvornår er det billige papir godt nok?
Faktisk behøver det ikke være at være dyrt / Faktisk behøver det ikke være dyrt, for at se lækkert og eksklusivt ud. Med den rette kombination, får/opnår du den fede/fedeste tryksag.
Mange af de lækre papirkvaliteter der findes, kan du også finde i et billigere alternativ, så spørg altid efter det. Sørg for at få lavet en papirdummy eller får en papirprøve. Evt. på de 2 kvaliteter som du er forelsket i. Så kan du og din kunde bedømme hvilke følelse og oplevelse som modtageren af din tryksag vil få.
En papirdummy er et MUST, hvis du spørger mig.
5. Har du brug for at din tryksag er lidt udover det sædvanlige?
Så gør brug af den hjælp du kan få af dit trykkeri og brug en uvildig tryksagsekspert – vi er her for at hjælpe dig. Jeg deler meget gerne ud af min kæmpe viden, det vil være en fordel for dig.
6. Jeg har brug for at fornemme og vise min kunde hvordan det færdige resultat bliver.
Selvfølgelig. Det er muligt!
Der er faktisk mange muligheder. Er det papiret du vil have styr på, så du ved, hvor tyk den bog du er i gang med bliver. Er den på 148 sider og du tænker er 130 gr. ubestrøget godt nok?
Hvis du har hele layoutet klar, eller bare nogle af siderne så kan du lave et digital prøvetryk på lige netop til det papir du ønsker. Det koster lidt men er givet rigtig godt ud, for både du og din kunde vil begge få en sikkerhed for at I har gang i det helt rigtige
Udfyld dine kontakt-info herunder, så vender jeg tilbage til dig for at aftale et møde – hos dig eller mig.
Når du udfylder din mail, siger du samtidig ja tak til at jeg må sende dig mails med inspiration til dine tryksager, vigtige artikler, samt mulighed for ekstra gode aftaler. Hvis du ikke ønsker dette, kan du istedet kontakte mig direkte på ka@theprintpeople.dk for at booke dit møde.
Jeg glæder mig til at nørde med dine tryksager…
Med venlig hilsen
– din uvildige tryksagsekspert
Ønsker du ikke at få de samme fejl som mange oplever på deres tryksag, kan du her læse og få hjælp til at undgå de mest almindelige fejl i tryksagsproduktion.
Har du overhovedet brug for en tryksagsekspert? Og hvad betyder uvildighed når du gør dit grafiske indkøb? Det betyder faktisk mere end du tror!