Valg af bedste monitor til billedbehandling
Gode råd til

Valg af bedste monitor til billedbehandling

Hvilken skærm skal du vælge når du arbejder med billedbehandling? Her er en kort oversigt over, hvad der er vigtigt, når du skal købe din første monitor.

Den bedste monitor, er den som viser farverne korrekt på skærmen, det er både skærmens kvalitet og en løbende kalibrering som sørger for, at du har den optimale skærm.

For dig som grafiker er ovenstående et vigtigt værktøj. Du kan løbende, en gang hver 6. måned, selv kalibrere din skærm. Hertil findes der forskellige software du kan downloade som hjælper dig. Link til software.

Farverne gengivelse på skærmen afhænger også af monitoren, du kan prøve at tage denne farvetest og den mere detaljerede her. ?

Arbejder du 50 %, eller mere af din tid foran skærmen som billedbehandler, så er det meget vigtig at du sørger for, at få købt den rigtige monitor. Derfor skal du selvfølgelig vælge, at købe en skærm med indbygget kalibrering.


Mine råd til dig, ved valg af den bedste monitor

  1. Skærmen du vælger skal have IPS panel, forat opnå den bedste billedgengivelses kvalitet
  2. En skærm der kan hardware kalibreres – hardware kalibring er det er bedre kvalitetsmæssigt og nemmere at vedligeholde. Du kan også bruge software, husk at kalibrere altid skal ske løbende, min. hver 6. måned.
  3. Arbejder du med farver, som skal trykkes eller printes, så vælg en skærm der kan vise 100% ISOcoated, og gerne 98-100% af Adobe RGB (1998). Lever du med at de grønne, turkise, og gul/orange farver er lidt ved side af, så er 94% ISOcoated også fin, og billigere. Men hvem vil gå på kompromis med din og dine kunders behov?
    Billede af en pantonevifte
  4. Vælg en CCFL back light skærm(eller RGB LED hvis du have den nyeste teknologi) Hold dig væk fra White LED, det vil jeg ikke anbefale.
  5. Vælg en X-Rite DTP94 monitorkalibrator, hvis prisen er vigtig.
  6. Tag højde for lysindfaldet, hvis du arbejder meget på skærm, mere end 50 % af din arbejdstid så sørg for at få placeret din skærm så du ikke får genskin eller reflektioner ind i skærmglasset. Naturligt dagslys er rigtig rart men kan være med til at du sidder og kniber øjnene sammen og får hovedpine fordi lyset ude fra er for kraftigt. Placer gode lamper som du kan tænde og slukke på den måde kan du skabe et mørkere miljø når du har brug for at lave billedbehandling på skærmen.
  7. Din placering foran skærmen skal også kunne justeres, fordi lyset ændrer sig i løbet af dagen, via af sollys ind igennem vinduer. Så er en skrivebordsstol med hæve/sænke funktion et MUST!

Husk at skærmen ikke kan gengive det færdige resultat, som bliver tryk på papir. Bestil derfor altid et prøvetryk, af en eller flere sider af den tryksag du skal have trykt. Især ved større opgaver er prisen på prøvetryk meget lav i forhold til at du ender med en tryksag som farvemæssigt ikke blev som forventet.


Book et uforpligtende møde med mig og få TPP-viften – din egen papirkollektion

Udfyld dine kontakt-info herunder, så vender jeg tilbage til dig for at aftale et møde – hos dig eller mig.


Når du udfylder din mail, siger du samtidig ja tak til at jeg må sende dig mails med inspiration til dine tryksager, vigtige artikler, samt mulighed for ekstra gode aftaler. Hvis du ikke ønsker dette, kan du istedet kontakte mig direkte på ka@theprintpeople.dk for at booke dit møde.

Jeg glæder mig til at nørde med dine tryksager…

Med venlig hilsen

Karin Holt Hass Andersen

– din uvildige tryksagsekspert


Kreative og anderledes tryksager
Godt at vide

De 5 største faldgruber din tryksag kan falde i

Ønsker du ikke at få de samme fejl som mange oplever på deres tryksag, kan du her læse og få hjælp til at undgå de mest almindelige fejl i tryksagsproduktion.

Karin Holt Hass Andersen, Din tryksagsekspert The Print People
En ekstra ressource

Hvad er dine fordele ved at handle hos en uvildig tryksagsekspert?

Har du overhovedet brug for en tryksagsekspert? Og hvad betyder uvildighed når du gør dit grafiske indkøb? Det betyder faktisk mere end du tror!